Type and press Enter.

Eerste solo stedentrip!

Eerste solo stedentrip 2019 Lissabon1 .JPG

Eind mei liep mijn traineeship af en halverwege juni begon ik bij mijn nieuwe baan als online marketeer. Ik had dus een paar weken over, perfect voor een kleine vakantie voordat ik aan mijn nieuwe baan zou beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Aangezien het een last minute was, heb ik besloten dit keer alleen te gaan. Dit was dan ook mijn eerste solo stedentrip naar het buitenland. Ik heb ervoor gekozen om naar Portugal te gaan en heb daar drie plaatsen bezocht: Lissabon, Cascais en Porto. Denk jij er ook over na om je eerste solo trip te maken? In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaring en wat ik wat ik de volgende solo-trip anders zou doen.

Koffer of backpack?

Op het moment dat ik dan daadwerkelijk op schiphol stond met mijn backpack, vond ik het eigenlijk best wel eng. Toevallig kwam ik daar ook mijn voormalige mede-trainee Marieke tegen die ook op een solo reis ging, maar dan voor een maand naar Costa Rica. Zo konden we elkaar op het vliegveld nog even moed inpraten. Al met al was het solo-reizen een geweldige ervaring. Op één ding na: mijn backpack. Oké, als ik echt een goede backpack had gekocht in de juiste maat was mijn mening misschien anders geweest. Ik had namelijk een backpack geleend van de vader van een vriendin van mij. Super handig dacht ik, alleen had ik een backpack waarvan de straps rond mijn heupen te groot waren. Met als gevolg dat de backpack niet op mijn heupen rustte, maar op mijn schouders. Geen pretje in de steile, smalle straatjes van Lissabon kan ik je vertellen! Maar als we dat even vergeten is een backpack best handig, je kunt er genoeg in kwijt en je hebt veel extra vakjes om dingen in op te bergen. Ik denk dat – of je nu een goede backpack hebt of niet – een kleine koffer en een kleine rugtas prima is voor een gemiddelde stedentrip. Ben je wel fan van een backpack dan moet je dat natuurlijk gewoon doen! Beide zijn dus prima voor een stedentrip. Ga je voor een backpack, dan is een gemiddeld formaat voldoende als je een week of twee gaat. Een klein formaat zal voor een lang weekend ook prima zijn.

Time to meet some people!

Je ontmoet tijdens je reis veel nieuwe mensen. Ik heb er bewust voor gekozen om in hostels te verblijven. Het is niet alleen een stuk goedkoper, maar je ontmoet hier ook veel mensen.

“In eerste instantie dacht ik dat ik het lastig zou vinden om op mensen af te stappen”

Zelf sliep ik vaak op een gemengde kamer met 10 bedden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in een kleinere kamer te slapen. Het leuke is dat er elke dag wel weer nieuwe mensen binnen komen. Zo heb ik mensen uit Amerika ontmoet, maar ook uit andere Europese landen. In eerste instantie dacht ik dat ik het lastig zou vinden om op mensen af te stappen, maar je leert eigenlijk al snel mensen kennen op het moment dat je aankomt in je slaapkamer. Ik stelde mijzelf dan vaak even voor, maar ook als je dat niet zou doen zijn er ook genoeg mensen die op jou afstappen.

Santo António Festival, Lissabon
Santo António Festival, Lissabon

Happy hour

Voordat je het weet sta je met dezelfde mensen Sangria’s te drinken op het dakterras, waar je tijdens de happy hour ook weer andere mensen ontmoet. Veel hostels hebben een bar, hier kies ik dan zelf ook bewust voor. De meeste hostels met een bar hebben dan ook een ‘happy hour’, een uur lang goedkoop bier en wijn! Dit is ook het moment dat vrijwel iedereen van het hostel er is, het perfecte moment om nieuwe mensen te leren kennen.

Tours en pub crawls

Daarnaast bieden veel hostels ook tours aan. Overdag ga ik het liefst gewoon zelf op pad met mijn camera om de stad te verkennen. Wil je dit toch graag met andere mensen doen, dan is zo’n toer wel echt een aanrader. Dit zijn vaak wandeltours door de stad, waarbij je langs verschillende bezienswaardigheden gaat. Hier sluiten vaak ook mensen van andere hostels aan. Dit zorgt er dus ook voor dat je naast je eigen hostel, ook weer andere mensen leert kennen. Zelf ben ik groot fan van de pubcrawl (kroegentocht). 

“Wat ik zelf ook erg fijn vond is om niet de hele trip te plannen.“

Bij een pubcrawl ga je met een begeleider en een groep mensen die zich hebben aangemeld een aantal barretjes af en uiteindelijk eindig je in een club. Je betaald hier een klein bedrag voor, tussen de 10 en 20 euro. Je krijg daar wel bij elke kroeg een drankje en/of shotje voor terug en ‘gratis’ toegang tot de club. Mijn ervaring met pub crawls is dat het eigenlijk altijd super gezellig is. Wat ik zelf ook erg fijn vond is om niet de hele trip te plannen. Je kunt je natuurlijk van tevoren wel een beetje inlezen over wat er te doen en te zien is, maar plan het niet per dag en per uur in. Dit zorgt ervoor dat je jezelf ook vrij laat om een keer spontaan met een paar mensen mee te gaan. Dit zijn vaak juist de leukste momenten in je stedentrip. 

Meerdere steden bezoeken

Het voordeel van alleen reizen is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je ergens heen gaat. Afhankelijk van de tijd die je hebt, kun je er ook voor kiezen om meerdere steden in een land te bezoeken. Ik ben zelf naar Portugal geweest en heb ervoor gekozen om twee grote steden te bezoeken en voor een weekendje naar een plaatsje in de buurt te gaan. Zo ben ik eerst met het vliegtuig naar Lissabon gegaan. Hier ben ik drie dagen gebleven en vervolgens ben ik met de trein richting Cascais gegaan. Cascais is een vissersdorp met een paar mooie stranden in de buurt van Lissabon. Dit weekendje had ik vooral gepland om even bij te komen van de drukte van de stad. Na Cascais ben ik weer terug gegaan naar Lissabon. Het plan was om hier nog één nacht te verblijven voordat ik met het vliegtuig door zou gaan naar Porto. Hier heb ik twee fouten gemaakt. Het leek goedkoop om met het vliegtuig naar Porto te gaan, dus ik had van tevoren een budget airline voor € 50,- geboekt. Eenmaal in Lissabon vertelde iemand dat ik met de trein voor € 25,- binnen 3 uur in Porto zou zijn. Het treinstation bevond zich ook nog eens op 5 minuten loopafstand van mijn hostel. Uiteraard heb ik de vliegticket gelaten voor wat het was en heb ik de trein gepakt. De tweede fout die ik had gemaakt was dat ik mijn hostel in Porto al had geboekt. Ik had tijdens mijn eerste dagen een aantal locals ontmoet in Lissabon en verbleef nog graag een dag langer voordat ik naar Porto ging. In dit geval heb ik dus één nacht en een vliegtickets voor niets betaald. Zonde dus. 

Uitzicht over Lissabon vanaf Castelo São Jorge
Uitzicht over Lissabon vanaf Castelo São Jorge

Boek je hostel eenvoudig onderweg!

Mijn punt is dus, plan en boek niet teveel van tevoren. Besluit welke plaatsen je wilt bezoeken, stel van tevoren een lijstje op met favoriete hostels en bekijk hoe je jouw reis kunt afleggen. Je kunt via verschillende apps eenvoudig op het moment zelf een hostel boeken. Zelf heb ik twee apps uitgeprobeerd: Booking.com en Hostelworld. Uiteindelijk vond ik Booking.com prettiger: de gebruiksvriendelijkheid van de app zelf en vooral ook het aanbod. In deze app kun je ook eenvoudig hostels in je favorieten opslaan, zodat je die op het moment zelf eenvoudig kunt boeken. Achteraf kun je ook eenvoudig een review achterlaten voor andere reizigers. Wat ook handig kan zijn en waar ik zelf pas last-minute achter kwam is dat je voor het boeken van een hostel vaak ook een creditcard nodig hebt. Dit is vooral een garantie voor het hostel dat zij hun geld ontvangen, ook als je niet op komt dagen. Zelf had ik geen creditcard dus mocht ik die van een vriendin lenen. Betalen doe je uiteindelijk vaak wel bij het hostel op het moment dat je aankomt, dit kan met pin, contant of creditcard.  

Gewoon doen!

Twijfel je nog of je alleen een stedentrip wilt afleggen? Ga er gewoon voor en je zult zien dat het een hele mooie ervaring is. Het zal uiteindelijk ook bijdragen aan je sociale skills, maar je vooral ook meer zelfvertrouwen geven. Je neemt zelf je eigen beslissingen en je moet jezelf redden in een vreemd land. Mijn laatste tip die ik je graag wil meegeven: begin in een grotere stad waarvan je weet dat er ook veel hostels zijn. Lissabon is daar een van. Wanneer je ziet dat er veel hostels in een stad zijn, kun je er eigenlijk ook vanuit gaan dat hier veel mede-soloreizigers komen. In mijn volgende blogs zal ik ook meer vertellen over mijn ervaringen én de hotspots van Lissabon en Porto. Heb je nog vragen of heb je zelf nog een tip voor medereizigers? Laat gerust een comment achter onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *